Hétvége a Tisza-tónál

By MiraDonna

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.

Hirtelen jött ötletként a Tisza-tavat vettük be a családdal bicajjal és csónakkal. Ringatózó vízinövény szőnyeg, susogó siklás a thrillerbe illő nádas labirintusban, esti szúnyogcsapkodás, és végtelenített madárdal. A magyar folyókból már eltűnt, sehol máshol nem látható óriási vizák látványa igazi kuriózum a Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában.  Az ártéri erdőkkel, szigetekkel, Tisza holtággal, nádasokkal, gyékényesekkel és gyönyörű tündérrózsa mezőkkel szabdalt, madarakkal, és persze halakkal teli vízivilág csodálatos ártéri tájat hozott létre, ami akár egy hétrevaló programot is kínál.

2018. július 14-15.

A Marokkóban bekapott ételmérgezés, és munka miatt el kellett halasztanunk a tervezett Mazuri tavak utat a gyerekekkel Lengyelországba. Hétvégére azért mégiscsak útilaput kötöttünk. Az Ismerd meg hazádat is! jegyében a Mazuri helyett a Tisza-tó volt műsoron, méghozzá a hirtelen ötlet, meg a buli faktor miatt sátorral. A kocsi elbírja, így a sátor biztonsági szállásnak mindig bent van nyáron ha last minute itthon, vagy környékbeli országba indulunk. Sátorral egyszerűbb spontán, kicsit sodródva utazni, a természetben, vagy ott aludni ahol épp megtetszik.

A Tisza-tó az egész családnak nagyon tetszett, megérdemli, hogy ne csak a blog Facebook falának süllyesztőjébe kerüljön róla emlék. Már régen kinéztem egy hétvégére az elsősorban nyáron népszerű kirándulóhelyet, de a hétvégi látogatás alapján bátran állítom, érdemes ide más évszakokban, és hosszabb időre is jönni. Egyszer a kérészek híres nyár eleji tiszavirágzását is nagyon szeretném majd itt megnézni. A Tisza-tó könnyen bejárható, sík területen rengeteg jó, akár egész hétre való program van a strandoláson kívül is.

Mi bő másfél napot töltöttünk ott,  szombat délután a tiszafüredi szabadstrandon ejtőztünk, és másnap egy kora reggeli ladikos madárles után körbebicajoztuk a tavat (65 km-t mért az óránk). Épp zajlott az Ultra Tisza-tó futóverseny, így a gáton gyakran tűntek fel futók bicajos kísérőikkel, én is drukkoltam pár Almodóvar Futó Egyletes lánynak. Megvolt az idei nyár első klasszikus lángosa is, és sokat dobott az élményen, hogy a strandokon egyáltalán  nincs olyan heringezés mint a Balcsi partján. A legtöbb strand kellemes szabadstrand a tó körül. Mind füves, árnyas, kevés emberrel, büfékkel, mindenféle bérelhető vízi eszközökkel. Homokkal is feltöltik a legtöbb partját, a tiszafüredi teljesen rendben volt, sajnos a sarudiban akadt jócskán hínár és szúrós sulyom az iszapban, vízi szandál ajánlott.

Szép, és olcsó

Már a 90-es években sokan azért jártak a Tisza-tóra mert olcsóbb mint a Balaton, és ez most is így van. Mi a tiszaörvényi Kormorán Kikötőben kempingeztünk. Itt vannak bérelhető vízparti házak, és a fotókon is látható különleges, természetesen szúnyoghálóval rendesen felszerelt úszóházban is luxizhatunk ( 4 főre 50ezer Ft/éj), illetve két személyes kis úszó kunyhóik is vannak. Kettecskén romatikázók figyelmébe ajánlom, ezeknek ugyanis az a különlegességük, hogy a madarakon meg a szúnyogokon kívül tuti nincs szomszéd, mert a kívánt helyre vontatják őket. Ezek az egyedi, ötletes szálláshelyek drágábbak, de egy normális panzió szoba már 5-6ezer Ft/fő/éjtől kapható a tó körül. A vízparti házak és szebb panziók szobái hamar elkelnek nyárra, ezeket nem nagyon lehet last minute foglalni.

A nagyon luxizni vágyóknak a Tisza Balneum hotel egy opció, és elég menőnek tűnik az abádszalóki Butik Design Rooms is. Ott engem egyedül a jetskizés hangja aggasztana, de persze lehet, hogy ott nem hallatszik. Kempingezni szerencsére különösebb előre szervezés nélkül lehet, és kifejezetten jutányos. A Kormoránban 4 fős családdal, autóval, sátorral, IFA-val 5400 Ft-ot fizettünk egy éjre, és a kocsink is parkolhatott tovább míg másnap bicajoztunk. A Kormorán Kikötő nagyon szép, tiszta, a kemping szolgáltatások csak az alap zuhany-wc, sátorhelyre korlátozódnak, de egy napra nekünk elég volt. Áramot ugyan kérhetünk, de főzőkonyha vagy más közösségi helyiség nincsen. A recepción lehet kávézni, sörözni és egy lakókocsi büféből szendvicseket beszerezni, de párszáz méterre van a Hello Hal, és a Stég is, amiket lejjebb még majd méltatok. Nyáron készüljünk fel, estefelé trillcsilliárd szúnyog támad. Nem kellemes nyitvafelejteni a sátorajtót, mi fél órán át tessékeltük ki őket.

A Tisza-tó, avagy kevésbé költői nevén a Kiskörei víztározó az 1970-es években megépült Kiskörei erőmű elkészülte után lett egyre népszerűbb ökoturisztikai célpont. A duzzasztásnak köszönhetően a 90-es évekre kialakult Magyarország legnagyobb mesterséges tava. Méretében ugyan csak ötöde a Balatonnak, de a megnövekedett ártéri erdőkkel, szigetekkel, Tisza holtággal, nádasokkal, gyékényesekkel és gyönyörű tündérrózsa mezőkkel szabdalt, madarakkal, és persze halakkal teli vízivilág csodálatos ártéri tájat hozott létre.

Csónakázás végtelenített madárcsicsergésben

A tavat és környékét bejárhatjuk gyalog, adja magát a bicaj, és természetesen a vízi járgányok. A tisza-tavi madár paradicsom csicsergős tobzódása kétségtelenül egy csónakos madárleső túrával tapasztalható meg leginkább testközelből. Az egész tó körül üzemelnek kikötők, amik egyben sokszor szálláshelyek, kempingek is, ezekben lehet bérelni bicajt, saját csónakot, sportosabbaknak kajakot, kenut, SUP-ot, és vezetett tavi túra is van sok helyen. Abádszalók környékén engedélyezett a jetski is, ami így rendben is van, hogy nem az egész tavon lehet csapatni, csak egy kijelölt részen. A tiszta-tavi kikötőkben nem a vitorlásrengeteg a jellemző. A víz sekély és tele van uszadékfákkal, vízinövényekkel, inkább a motoros csónakok, ladikok és kisebb hajók dominálnak. Az átkosból maradt, de még üzemelő egész retro, barkács kiadású bárkák és hajóroncsok is láthatók.

Mivel egy napba kellett belesűrítenünk a madárlest és a bicajtúrát, és közben még csobbanni is akartunk, nekünk a legcélszerűbb volt a Kormorántól rendelni egy két órás motorcsónakos, vezett tavi túrát. (4500 Ft/óra a csónak vezetővel együtt). Kora reggel 7-kor indultunk, aminek nagy előnye volt a kellemes hőmérséklet mellett, hogy a vezetőnk tudósította milyen madarakat látunk, tudta hova érdemes menni. Madarak ugyan szó szerint mindenhol repdesnek, de hogy éppen hol, mi fészkel, hol van érdekes madarász attrakció azt egy túravezető jobban tudja. Ha van egy egész napunk a tavon hajókázásra akkor biztosan jó, és sportos ötlet a motormentes kajak/kenu. Megjegyzem,  pont a madarak miatt különösen halk motorok üzemelnek a csónakokon is. Naptej, kalap, telefon (GPS) és szúnyogriasztó legyen nálunk!

Madárcsalád és nagy ho-ho horgász les

A július az egyik legjobb időszak a madárcsalád lesre, ekkor már a fészkelések lezajlanak, a kis fiókák ott kuksolnak a szülők mellett, és a vízi növények, a különösen látványos tündérrózsa, sulyom, békalencse, vízipáfrány nagy vízfelületeken virítanak. Bár nagy hullámok nincsenek a tavon, a teljesen hullámmentes részekhez egészen be kell menni az uszadékfákkal teli útvesztős, falomb alaguttal és nádassal szegélyezett, tekergő víziösvényeken. Néha akár trópusi mocsárban is lehettünk volna, szinte vártam mikor bukkan elő egy krokodil vagy más vízi hüllő. Mi a madár rezervátum területére ladikoztunk, ahol hatalmas szőnyegként terülnek el a hínármezők, rajtuk a tündérrózsák között szaladgáló, fészkelő kismadarakkal. Kora reggel még csak a horgászokkal találkoztunk, és így 9-re visszaérve sátorbontás és reggeli után a tó körbetekerését is meg tudtuk csinálni.

Nagyon muris volt, ahogy a nagy ho-ho horgászok gyerektől a nagypapáig minden korosztályban ott ültek a vízen már kora reggel, még az is eszembe jutott, hogy egyszer kipróbálom a pecát. Fejben legalábbis be tud húzni de ha a szúnyogokra gondolok akkor már csökken a lelkesedés. Azok ugyanis estefelé támadnak milliárdan, cserébe viszont pazar madárvilágot kapunk.

A ladikos madár rezervátum túrán őket láttuk: danka sirály, bakcsó avagy vakvarjú, szürkegém, üstökös gém, szárcsa, molnárfecske, vízityúk, és egy nagyon cukker libasorban úszó hattyúcsalád. A madár rezervátumba a fattyúszerkőért mentünk, a tavirózsák között fészkelő, kicsinyeit épp nagy számban istápolgató madárkolónia nagyon szép látvány volt. Hódvárakhoz, és egy hód által félig megrágott fához is volt szerencsénk. Nagyon gyorsan eltelt a két órás végtelenített madárcsicsergés, nád susogás, kóválygás a néha egész thrilleres vízi labirintusban. ( A Tisza-tó élővilágáról egy informatív, szép fotós weblap ITT. )

Hello, hal! – a hekken túl

Habzsi-dőzsi téren is van a Tisza-tónál élet a hekken túl. Bicajozás közben minden kikötőben megállhatunk egy bambira, kipróbáltunk többet is, illy kávét négy helyen is ihatunk a tó körül. A sarudi kemping büfében csak a szokásosan unalmas mirelitkaja felhozatal van, de van például belga meggyes sör, ki érti ezt? Nagyon ajánlom a Kormorán közelében található Stéget, ahol egy finom vízparti reggelit kaptunk. Nem valami hihetetlen különlegesség, de öt féle reggeli menü van rántottától a tejfölös-sajtos bundás kenyérig 1500 Ft-ért kávéval vagy szörppel. A bundást nem örökítettem meg de fincsi volt. A képen finom gofri baracklekvárral, bodzaszörp, a kávé illy, nagyobb étkezésre tisza-tavi halételek is vannak a Stég étlapon. Mindehhez tuti vízparti ücsörgő, ahol épp a helyi menő fiatalok parkoltak egy wakeboard-okkal és hangszórókkal jócskán felszerelt yachttal. A Stégben is van mindenféle vízisport eszköz kölcsönzés és oktatás, akár vezetett SUP túra is.

A másik két kaja fotó a vacsoránk, bundás harcsa + chips és elsőre ugyan bizarrnak hangzó, de nagyon finom hallal töltött káposzta a Hello Hal hal falatozóból. A Hello Hal szlogenje találó: “Úszunk a boldogságban, mint halaink a Tiszában!” Semmi pucc, de a halak nagyon rendben vannak, frissek, finomak és a Tiszából fogottak. Ne hagyjátok ki ha erre jártok! Tiszai keszeg, halkolbász, pontyropogós, és más halak a hekken túl nem elszállt árakon. Meglepetésemben megjegyeztem, hogy ha ez a hely Budapesten vagy a Balcsin lenne a gasztroblogok állandó szereplője lenne, mikoris egyik Facebook poszt olvasóm felvilágosított, hogy a cégnek Budapesten a Ráday utcában is van üzlete.

Vizafogás akváriumban és egyéb programlehetőségek

A 65 km-es Tisza-tó körbe bicajozás ugyan lehet, hogy egy napra kicsit  húzós sokaknak, de nálunk már nagyobbak és gyakorlottak a gyerekek, és tekerés közben elég sokszor megálltunk. A bicajút gyenge pontja a sajnos a leglátogatottabb részen van, a Tiszafüred-Poroszló kb 10 km-es szakaszon a nagy forgalomban, közúton, szűk hidakon kell tekerni. Szerencsére a többi végig a partmenti töltésen és/vagy falvakban csalingázva, főleg horgász autóforgalom mellett halad.

A túra közben megnéztük a magyar folyókban a szabályozások óta már nem fellelhető viza óriás, több méteres példányait a Tisza-tavi Ökocentrum menő alagutas akváriumában. Nagyon érdekes volt élőben is látni miről is van elnevezve a budapesti Vizafogó városrész, ahol naponta járunk. Mi a bicajtúra miatt csak a vizára hajtottunk, ha másra nincs idő, a máshol élőben nem látható fenséges vizákért érdemes bekukkantani az ökocentrumba! Ha van idő az ökocentrumban egy egész napig is kupálódhatunk a Tisza-tó élővilágából, van egy jó kilátója, 3D mozi, mindenféle szemléletes kiállítások, és lehet csónakázni is. Osztálykirándulások kedvelt színhelye. A Szabics kikötő által üzemeltetett Tiszavirág ártári sétaút és tanösvény is nagyon jól hangzik, ahol 1,5 km hosszan lehet sétálni száraz lábbal a víz felett, állítólag akár babakocsival és kerekesszékkel is. Aki unja a sok lápos vizet mászhat divatos kalandparkban vagy termálfürdőzhet Tiszafüreden.

Kerékpáros centrum monstrum

Ha nincs saját bicaj lehet bérelni, sok szállás kínál ilyen szolgáltatást. A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumot, az ország legnagyobb bicaj kölcsönzőjét csak kívülről láttuk mert mi saját bicajjal tekertünk. Nekem a környezetéhez képest kissé túlméretesnek tűnt az épület, de a honlapja szerint van benne minden, ami bicaj. Elég magasak a bérleti díjak, 5-6ezer Ft egy napra, igaz ezért akár e-bike-ot és új bicajt adnak. A Kormorán Kikötőben napi 2000 Ft-ért is lehet bérelni. Nem néztem meg milyen állapotú bicajaik vannak, de érdemes több helyen érdeklődni. Az is fogas kérdés, hogy miért nem először a bicikliutat csinálják meg körben a tó körül az EUpénzből, mielőtt egy ilyen monstrumot odaépítenek.

Egy órát strandoltunk is a sarudi szabadstrandon míg a gyerekek a vízi ugrálóparkban eresztették el a hajukat. Ugyan felhőmentes, ragyogó napot jósolt az időjárásjelentés egész napra, de nem jött be, tekerés közben jól megáztunk, és a legközelebbi kávé megállóig meg is száradtunk a nyeregben. A nyári langyos esőben még megázni is szeretek! Láttunk három picuri őzgidát is a töltésen, még nem tudták, hogy tőlünk félni kell, és sokáig elfelejtettek elfutni. Egészen mágikus 10 másodperc volt pár méterről nézni őket.

Kutyásoknak a Tisza-tó szuper hely! Tiszafüreden külön kutyás strand is van ( Mancsos pancsoló ), de több más helyen is láttam a vízben kutyákat, és több szálláson is szívesen látott vendégek. Ahogy haladtunk a kiskörei gát felé egyre kevesebb ember volt mindenhol, amit akkor értettünk meg mikor megjött az értesítés, hogy a francia-horvát foci vb meccs állása 1-1. Mi valami homályos indokból félnyolcra tájoltuk a meccsnézést. Végül az első útbaeső kricsniben, ami egy abádszalóki étterem lett, egy harcsa halászlé kíséretében drukkoltunk a horvátoknak a második félidőben. Na de a franciákat is bírjuk, úgyhogy mindenkinek örültünk.  11-kor indultunk, este 8-ra értünk vissza a körről a Kormorán Kikötőbe. Nem mondom, hogy nem fáradtunk el, de kellemesen, ez a lényeg. Kiskörén nem volt már időnk megállni, nem tűnt túlságosan hívogatónak a vízlépcső üzeme, pedig a hallépcső állítólag itt is nagyon érdekes.

Menjetek a Tisza-tóra akár egy napra is, de hosszabb időt is megér! Szép, jó kis helyek vannak és nagyon olcsón is lehet. Ti voltatok már? Mi tetszett?

Pin It on Pinterest

Share This