Dél-Afrika Overland 6. – Vízirevü a Zambézin

By MiraDonna
Ez a bejegyzés egy sorozat része, aminek a címe: Afrika Overland szafari - Fokvárostól a Viktória vízesésig
Show More Posts

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.

Viktória-vízesés: a világ legextrémebb végtelenített medencéje

2017 dec. 15- 17.

Ha csak egy szóval írhatnám le a Viktória-vízesést, akkor a csudálatos Mary Poppins nyomán azt mondanám, hogy szuperfrenofrenetikomaxikapitális! A Zimbabwe és Zambia határán levő Unesco Világörökség listás zuhatag 1708  méteres szélességével és 108 méteres mélységével a világ  legnagyobb egybefüggő vízfüggönye. A vízesések godzillája hatalmas robajjal dübörög alá, a közelében a napi zuhanyzást is simán elintézhetjük, különösen a bő vízhozamú időszakban. Bármely évszakban felséges látvány, a zimbabwei és a zambiai oldalról is.

Zim vagy Zam?

Ezzel rögtön azt a gyakori kérdést is megválaszolom, hogy melyik feléről érdemes inkább megnézni a Viktória-vízesést? Zim, vagy Zam? A helyes válasz a mindkettő. A Zim oldalról jobban látható a zuhatag panorámája. Több szögből szemlélve átlátható gigantikus mérete, és lehet hüledezni a Zam oldal peremén, a híres Devil’s Pool-ban fürdőző emberek látványán. A Zam oldalon közeliben élvezhetjük őfelségét, a perem séták mellett a Boiling Pot-nak nevezett örvénylő szívcsakrába is aláereszkedhetünk. Drukkolhatunk az adrenalin dzsánki bungi ugróknak, és a valóban forrongó üstnek tűnő Zambézi folyón libikókázó bábuként raftingolóknak. A Viktória-vízesés ugyan az extrémsportok  drága mekkája, de engem nem vonz sem a bungi ugrás sem a rafting.  Helyette inkább választottam egy sehol máshol nem utánozható élményt: beúsztam a vízesés peremére, a csak száraz évszakban látogatható Devil’s Poolhoz. A világ legextrémebb végtelenített medencéjéhez  kell némi lélekjelenlét, de egyáltalán nem extrémsport. Nekem ez volt a Viktória-vízesés csúcspontja.

Mennydörgő Füst

David Livingstone, Viktória királynő hű szolgája 1855-ben pillantotta meg a zuhatagot a ma már a felfedező után elnevezett Livingstone szigetről. Livingstone Viktória királnyő tiszteletére keresztelte el a vízesést, de az őslakos Tonga név, a Mosi-oa-Tunya is használatos. Jelentése: “The Smoke That Thunders”, vagyis a Mennydörgő Füst, ami a vízesés messziről látványosan “füstölő” vízpermet felhőjét látva találó elnevezés.

A legtöbben a Chobe Nemzeti Parkból a Kazangula komppal átkelve a zambiai oldalon kezdik a vízirevüt. Mi Zimbabwéban szemeztünk először Viktóriával. Csapatunk itt kettévált, hárman a zambiai Livingstone-ból repültünk haza, négyen visszavitték a sokat látott autót Dél-Afrikába, és Johannesburgból mentek haza. A terv szerint egy estét mindenki a zambiai Livingstone-ban aludt volna, de végül a többiek úgy döntöttek, hogy a Livingstone – Johannesburg 1250 km két határátlépéssel két nap alatt túl necces vállalás. Tapasztaltuk a botswanai utak kátyútengerét, vadállat sűrűségét,  időben le kell adni a kocsit, és el kell érni a repülőt. Ők így sajnálatunkra csak a zimbabwei oldalról nézték meg a vízesést, és visszafordultak Botswanaba. A kazangulai szállásról indultak másnap Jo’burg felé.

Hármashatár átkelés

Zambiába már nem engedik át a más országban bérelt kocsikat, vagy ha igen az olyan költséggel jár, amit szinte senki nem vállal. A kazangulai lepattant vendégház egyébként kedves tulajdonosa intézett nekünk egész napos Viktória-vízesés taxizást jutányos áron. Fejenként 350 randért (kb 7000 Ft) vitt át minket egy taxis először Zimbabwébe, majd ott hármunkat átvett egy zambiai kolléga, elvitt a zambiai vízesés oldalra, egy harmadik taxis onnan a szállásunkra fuvarozott, a többieket meg a kazangulai taxis visszavitte Kazangulába. Ha ez így bonyolultnak hangzik jól látjátok, az egész folyamat nagyon ThisIsAfrica volt. Mire Livingstone-ba értünk már a harmadik taxiban ültünk, de fennakadás nem volt. A sofőrök megbeszélték, kifizették egymást, a vendégházban befizetett szolgáltatást végülis maradéktalanul megkaptuk. A gyalogos határátkelések is zökkenőmentesek voltak, a taxisok segítettek hova kell menni, csak a vízumokat (egyszeri belépés Zimbabwe 30 USD, Zambia 50 USD ) kellett perkálni. Livingstone-i szállásunk az Asante Apartman volt, ami sok eddigi kő szállásunkhoz képest egy palota volt. Az egyetlen kifogás az lehet ellene, hogy a város szélén, a semmi közepén van, ahol még egy vizet sem tudtunk venni. Mindenért taxizni kellett, vagy előre gondolkodni.

Vízesés szezonok

Mi az alacsony vízhozamú, és azon belül is a legkevésbé látogatott időszakban mentünk, de a Viktória- vízesésnél valaminek mindig szezonja van.  A rafting és más vízi extrémsportok szezonja  az alacsony vízhozamú, júliustól decemberig tartó időszak. Ekkor lehet bemerészkedni a vízesés szélén elhelyezkedő, ilyenkor előbújó Livingstone szigetre, és ilyenkor úszhatunk a világ legextrémebb medencéjében is, a zuhatag peremén levő Devil’s pool-ban. A legtelítettebb időszak az ott télnek számító július-augusztus, mikor a közeli Chobe Nemzeti Parkban is a legjobb a vadles.

A januártól júniusig tartó bő vízhozamú időszakban a leglátványosabb a Viktória-vízesés. Ekkor ugyan raftingolni nem lehet, de ilyenkor érdemes leginkább helikopterről is szemügyrevenni Viktóriát. Egész felhőben füstöl messziről, a szivárványok burjánzásától szinte káprázik a szem. A Viktória vízeésnél tetszés szerint lehet porlasztani a pénzt. A kazangulai taxisunk útközben a kezünkbe nyomott egy több oldalas ‘activity’ árlistát. A vízesésnél az addigi kétheti szafari programjaink árának többszörösét lehet elverni két nap alatt. Az egész út legdrágább helyszíne volt, pedig se nem raftingoltam, se nem ugráltam a vízesés felett. A magas áraknak köszönhetően minden flottul és nagyüzemben megy. Különböző foglaló irodákban lehet befizetni a programokra, van kártyás fizetés, tiszta Nyugat-Európa feeling.

Vízesés ‘activity’

A vízumok mellett a zimbabwei napi vízesés belépő 30USD, a zambiai 20 USD, amiért a vízesést övező zárt nemzeti parkokban lehet sétálgatni. Csak ezzel is jól el lehet tölteni két tartalmas napot. Ha van rá lehetőség érdemes kipróbálni pár vízeséses ‘activity’-t, de elég szélesre kell nyitni a pénztárcát. A legolcsóbb vízesés program a naplemente hajózás a Zambézin. Ez 60 USD-től kezdődik, és ugyan a vízesést onnan nem látjuk, jó kis romantikus vízivilág program. Az Okavangó deltában 400 USD, és idő hiányában kihagytuk, itt 150 dolcsiért Zsuzsival beneveztünk a helikopteres vízesés nézésre. A mindösszes 12 percen át tartó zuhatag madártávlatból életreszóló élmény. Még kis vízhozamnál is messziről látszott a Mennydörgő Füst, mesés látvány. Annyira balekok azért nem voltunk, hogy másik 50 dolcsiért megvegyük a rólunk készült helikopterbe kászálódós videót is.

Az Ördög Medencéje

Bár szép volt fentről látni, így utólag mégis azt mondom, ha választani kell, a 12 perc repülés helyett sokkal nagyobb élmény a Devil’s Pool. Alacsony vízálláskor a zambiai oldalról lehet vezetővel beúszni a vízesés peremére, és higgyétek el nekem, a világ legextrémebb infinity pool-jából farkasszemet nézni Viktóriával mindent visz. Szuperfrenofrenetikusmaxikapitális! A videón elég veszélyesnek tűnik, de egyáltalán nem az.  Nem, még senki nem zúgott le.  A nem szívbajos, ámde biztoskezű videós nem én voltam hanem az egyik helyi kísérő. Ha az alacsony vízállású időszakban jöttök a Viktória vízeséshez ezt ne hagyjátok ki!

A mintegy 1,5 órás programra előre kell helyet foglalni valamelyik irodánál (100 USD). A végén egy gyors, és finom villás reggeli is benne van, és az élmény része a kiindulási helyszín is. A Livingstone szigetre a Royal Livingstone Hotelből visznek át. A Mennydörgő Füstöt nézve ücsörögni egy pohár borral a gyönyörű luxusszálló teraszán nem utolsó élmény, úgyhogy az se maradjon a szálláson a társaságból, aki nem akar ördögmedencézni. A szálloda hatalmas parkjában zsiráfok és más nem veszélyes vadállatok is szabadon kószálnak. Márcsak ezért is érdemes akár 1-2 órával a túra előtt érkezni. A 700 dolcsis szobaárakat tekintve a Devil’s Pool nélkül biztosan nem láttam volna ezt a helyet.

Forró Üst

Az utolsó napon a Devil’s Pool után visszamentem még a vízeséshez is és lesétáltam a Zambézi partjára a híres Boiling Pothoz. Órákig napoztam, és néztem a raftingolókat a dübörgő víz partján. A parkban az önjelölt guide-ok mellett óriási majmok jönnek-mennek a sétautak mellett. Volt, amelyik az utat is elállta, épp ott esett jól a kurkászás. Emiatt sokan félnek tőlük, de nem jellemző hogy támadnak. Jól jött az erdélyi pásztorkutyás tapasztalat. Ha nincs nálunk kaja kellő lélekjelenléttel és határozottsággal simán el lehet egyedül is haladni egy-egy majomcsapat mellett. Bár a park tele van helyiekkel is, többeket én bíztattam, hogy jöjjenek velem, ne féljenek a majmoktól, csak határozottan kell elmenni mellettük.

Naplemente a Zambézin

A Viktória-vízesés jegypénztárában akadtam össze egy helyi erővel, aki azonnal leszervezett nekem egy naplemente hajózást. A többi hajót látva az egyik legjobb társaságot fogtam ki. A Lion King of Victoria Falls bárkájához kisbusszal felvettek a vízesés bejáratánál, majd a végén hazavittek. A 70 USD díjban a korlátlan italfogyasztás és egy könnyű vacsora mellet fantasztikus zene is volt. A Lion King az egyetlen hajó ahol élő marimba zenekar zenéjére csoroghatunk, a folyót ellepő többi hajó is igyekezett a környékünkön maradni, hogy ők is hallják. Egyedül is szuper volt, pároknak extrémsport után/helyett extrémromantikus program! A Zambézi állatvilága, vízliovak, krokodilok, madártenger, és a végére egy nagyon romantikus naplemente méltó búcsú volt Afrikától.

Pin It on Pinterest

Share This