Miért éppen Palkonya?

By MiraDonna

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések.

„Lassulj be, ez itt Palkonya!”

Köszönti kedvenc kis falum az érkezőt. A sok világjárás közben ez a baranyai falu lett a szívem csücske, a második családi otthonom. Palkonya 14 évvel ezelőtt szerelem volt első látásra. 2003-ban vettünk itt egy régi házat a Budapesten eladott leánylakásom helyett. Úgy csináltuk meg, hogy sok vendéget tudjunk fogadni, kialakításában, és fenntartásában azóta is rengeteg, de igazi örömteli munkánk van.

Ahol járunk a világban mindig hozunk valami apró dekort, így a palkonyai relikviák, és Major Judit falubeli művész képei mellett az ajtókon nepáli, virágos bronz kezek is üdvözlik az érkezőt. Van török rontásűző kerámia szemünk, bretagne-i sisakos macskaszobrunk, korzikai képeink, Ázsiából meg egy kis Buddha vigyáz a ház lakóira a gerendákon. A ház kialakításakor igyekeztünk helyi mesterekkel és anyagokkal megoldani, amit lehetett. A tornác és a konyha hatszögletű méhecskemintás téglája kézzel készült szigetvári tégla. A modern és antik eklektikáját hozó bútorok, lámpák jó része a pécsi régiségvásárból származik. Legutolsó fejlesztésünk néhány függőágy, amiben kucorogva még a langyos eső is marasztaló, és ennek a posztnak az ötlete is eszembe jutott.

A gyerekeink 0 km-es koruktól sok világ csodáját itt fedeztek fel. Itt csípte meg őket először darázs, szüreteltek málnát, fügét, ültettek virágot, szedtek fejnyi méretű őzlábgombákat, tapicskoltak istállóban, simogattak barit, kaméleont, lámát meg ami épp akadt ebben az állatbolond faluban. Persze, látványosan unatkoztak is a közösen összerakott csúszdás kuckóházban. A sok világlátás mellett a palkonyai határtalanság az egyik legjobb dolog, amit a gyerekeknek adhatunk.

Ennek a háznak lelke van!

A kétlaki életet választottuk, ingázunk Budapest és Palkonya között, és amúgy is sokat utazunk családilag, ezért adta magát, hogy a holt időkben a házat hasznosítsuk. Luxus lenne, ha egy ilyen nagy, 5 szobás ház az év nagy részében üresen állna. Így lettünk mi a Borostyán Vendégház. Az évek igazolták, hogy van igény a stílusos, hangulatos, több családnak, társaságoknak is kényelmes, önállóan bérelhető falusi szálláshelyre. Nincs wellness, meg szobapincér, de az ásó-kapa-vasvilla a falon falusi idillt sem erőltetjük, mert az nem mi vagyunk.  Olyan helyet csináltunk, ami tiszteletben tartja a hagyományokat de megadja a kellő komfortot, ahol jó ücsörögni, belefeledkezni egy könyvbe, madárcsiripelésbe, fröccsözgetésbe, kertészkedésbe. 14 éve Palkonyának még nem volt akkora híre mint mostanában. Azóta sok jó ember települt ide, akik sikereinek együtt örülünk. Büszke vagyok rá, hogy a falu hírnevének építésébe egy kicsit én is beszállhattam.

Az úgy volt,

hogy 2002-ben jártam először Palkonyán, akkor még munkaügyben.  Már akkor megfogott a falu békebeli, de mégsem skanzenes hangulata, az egységes parasztházas falukép, az akkor még elég foghíjas, de jellegzetes sváb tégla kerítések. A már-már giccsbehajló, gólyafészekkel ékeskedő piros kupolás, első blikkre akár dzsáminak is tűnő körtemplom szem- és léleksimogató látvány. Ha Palkonyán vagyok mindennap elsétálok előtte, muszáj látnom a piros óriást. 2002 óta a gólyapár ugyan inkább egy villanypóznára költözött, de a falu állhatatos szerelem, és a gólyapár tavaszi érkezése is mindig futótűzként terjed tova a 360 lelkes, egyutcás faluban. Köszönhetően a falubeliek saját Facebook csoportjának mostanság már gazdagon képekkel illusztrálva értesülünk a gólyahírről. A girbén-gurbán vidám műemlék pincesor, a falut három oldalról körbefogó, nyáron kuruttyolástól zengő kis tavak, és a Villányi Borvidék tökéletes hátteret nyújtó dűlői az utóbbi évek fokozódó vendégjárása ellenére még mindig a nyugalom szigetét jelentik nekünk bebíróknak és az állandóan ittlakóknak.

Így lettem bebíró

Első odapottyanásomkor meg is jegyeztem, milyen ejtőzésre invitáló hangulatú falu Palkonya. Nem sejtettem, hogy nem sokkal később magam is bebíróvá avanzsálok. Így nevezik a falvakban házat vásároló, oda eredetileg rokonsággal nem kötődő városi népeket. 2003-ban véletlenül pont Palkonyára invitáltak meg minket egy hétvégére barátaink. Akkor láttuk meg a játszótér melletti romos házat, amit állítólag már évek óta próbáltak eladni.

Budapestre szakadt vidéki lányként hiányzott a falu. Már egy ideje kerestünk vidéki családi rezidenciát, ahol az akkor még majdani gyerekeink a pesti lét mellett belekóstolhatnak a falusi szabadságba is. A Balatonfelvidék volt a nagy divat, ott  azonban 10millióba került egy romhalmaz. A Villányi Borvidék pár nagyságrenddel olcsóbb volt, így hirtelen ötletként megvettük a játszótér mellett szomorkodó palkonyai házat, és 2004-ben fel is újítottuk. Ahogy az lenni szokott egy öreg ház esetében – mint a képeken látható – alaposan szét kellett cincálni, és jóval többe került mint terveztük, de az eredményt immár 14. éve élvezzük mi és a házban megforduló sok vendégünk.

Mielőtt mindenki lázasan vidéki vendégházat kezd el keresni

mondom azért, hogy egy kertes ház nemcsak örömködés, hanem folytonos munka is. Nekünk a flow része, hogy dolog van a házzal. A fű nő, a dolgok eltörnek, cserére szorulnak. De jó látni ahogy a kétkezi és tervező munkánknak eredménye van. Azt sem mindenki szereti, hogy a cuccait más emberek használják. Nekem viszont kifejezetten örömet okoz a megosztás, hogy amit létrehoztunk azt más is élvezheti. És valahogy a ház olyan embereket vonz, akik respektálják a beletett szeretetet, a 14 év alatt csak nagyon kevés kár ért minket.

Sok elismerést kiváltó kertünk fűszernövényekkel, gyümölcsökkel, és tavasztól őszig sorjában virágbaboruló csodákkal a férjem alkotása. A kisebb karbantartásokat, szereléseket is szinte mindig ő csinálja. Számára hobbi, amivel ki tud szakadni az irodai munkából. Mikor Palkonyán vagyunk legfeljebb valami új virág beszerzési lehetőség ötletével lehet kirobbantani a kiskertjéből. Az külön öröm, hogy a mi vendégeink az éppen rendelkezésre álló kerti zöldfűszerekkel főzhetnek, és ha szerencséjük van akár az épp érő málna, ribizli, alma vagy füge is jár a házbérlet mellé.

Ezzel együtt egy ilyen házat nem lehetne működtetni a faluban lakó segítség nélkül. Nagy hálával tartozom a Schneider családnak, különösen a ház őrangyalának, Schneider Marikának. 2004 óta vigyáz a házra, s nagyon sok ügyes-bajos dolgot megold.

2003-ban még talán csak egyetlen vendégház volt a faluban

és a pincesoron is csak Harasztiék fogadtak a híres Pünkösdi Nyitott Pincéken kívül is vendégeket. A 2004-ben nyílt Hárságyi Pince tulajdonosai akkor adták fel a nagyvárosi létet, és Palkonyára költöztek. Az állandó pörgés helyett inkább a lassabb, bár 24 órás jelenlétet igénylő falusi gazdálkodást, kézműves borászkodást és vendégfogadást választották új életformájuknak.

Hárságyi Balázs herpetológusként kisebb-nagyobb méretű kígyókkal és teknősökkel érkezett a faluba, mégsem kezdett el senki kígyómarást vízionálva háborogni. Palkonya toleráns falu. A gyerekek lételeme a sok állat. Szerintem nincs gyerek a faluban, aki ne vizitálta volna a birtok óriás teknőseit, de akadt Palkonyán strucc, láma, lovak és volt, hogy egy csóka szegődött a házhoz. Itt a varangy sem egy undok mesebeli állat.  Palkonya egy élő falu. Bár az utóbbi pár évben jópár házból halt ki idős tulajdonosa az elmúlt 15 évben jócskán költöztek is ide. A faluban sok a gyerek, a házunk mellett levő játszótéren és focipályán mindig nagy élet van.

Kis magyar mediterráneum

A meleg fogadtatást biztosan segíti a térség speciális mikroklímája. A kis magyar mediterráneumban ugyanis a finom magyar citrom valóság, tőlünk csak két házzal odébb kell sétálni, hatalmas ládákban látható. Az utcán és jópár portán óriási fügebokrok roskadoznak ősszel, már nekünk is van rendes füge termésünk. Kicsit mint a trópusokon, itt a szobanövények is óriásira nőnek, pár hatalmas banánfa is akad az egyik portán (Na, az azért nem terem ).

A sváb örökség

Palkonya sokáig egy elnéptelenedő, ’úgy hagyott’ falu volt. Ez a hátrány később az előnyére vált. A szocializmus alatt nem foglalkozott a faluval senki, így a régi házakat sem kezdték el lerombolni, hogy a helyükre szabvány, hullámpala tetős retteneteket építsenek. A falu viszonylag egységes sváb parasztházas utcaképe szépen megmaradt, csak nagyon kevés klasszikus kádárkori kockaház van. Palkonya jó szerencséjére a 80-as évek végén a faluba költözött a művész-vállalkozó-örök szervező Becker Leonóra szobrász férjével, és utána még jópár művészlélek. Nóra a rendszerváltás után sokáig Palkonya polgármestere is volt. Ő alapította meg a térségi borászat marketing szervezetét, a rendkívül sikeres Villány-Siklósi Borutat is, ami a rendszerváltás után feléledő magyar borszcéna vezérlő csillagává tette a borvidéket.

Nóra 1994-ben elkészíttette Palkonya örökségvédelmi hatástanulmányát, egyesével leírtak, lefotóztak, dokumentáltak minden régi házat. Az értékesnek ítélt épületeket a falu önkormányzata helyileg védettnek nyilvánította, és ettől kezdve lebontani sem lehetett őket csak úgy ukmukkfukk. Ezeken a házakon láthatók ma a kis agyag házikó táblácskák ’Védett’ felirattal. Nóra pár évvel ezelőtt sajnos meghalt. Az ő munkája nélkül ma Palkonya nem lenne olyan szeretnivaló falu mint most.

Pünkösdi Nyitott Pincék

Szintén Nóra ötlete volt a Pünkösdi Nyitott Pincék program. Kevesen tudják, hogy az országos méretűvé vált pünkösdi nyitott pincézés Palkonyáról indult. A gyönyörű műemlék pincesorra és portékájára próbálta a falu felhívni a figyelmet először 1994-ben. Pünkösd vasárnap minden pince kinyitott, és kóstolójeggyel, szép Palkonya borospoharakkal lehetett végiginni a falu borait. Az akkor még kuriózumszámba menő tavaszi borpiknik olyan jól sikerült, hogy hagyomány lett, mára a falu legnagyobb többezer embert vonzó rendezvénye. 2017-ben 23. alkalommal rendezik meg a falu lakóinak közreműködésével. A Bartók Béla Férfikartól a Kuba Libre zenekarig sokféle ízlésnek vonzó program, a PalKonyhának és a vendéglátóknak köszönhetően elmaradhatatlan ínyenckedés várja a kóstolókörre érkezőket. Program ITT »»»»

Európa Kulturális Faluja

A rendszerváltás után épülgető borút, és főleg Villány hamar húzóerővé vált. Palkonya kis szatelit faluként sokáig csendes maradt. Pont ez a falu minden kanyarulatából és téglájából sütő nyugalom és kellem vonzott oda sok csodabogarat. Többen Villányból is inkább átköltöztek a madárcsicsergős falu kellemes atmoszférája miatt.

Országos hírre akkor tett szert Palkonya mikor 1999-ben belépett az Európa Kulturális Faluja mozgalomba. A furcsának tűnő cím úgy jött, hogy egy francia falu, Mellionnec vakvilágba kiküldött emailjére válaszolt Nóra. Mellionnec partner falvakat keresett Európa országaiból, mondván, ha Európának van kulturális fővárosa, akkor legyen kulturális faluja is! És lett, a kis mozgalom 12 faluja programjaihoz pályázati és saját kis forrásait felhasználva 12 éven át végiglátogatta egymást. Számos barátság született a falvak lakói között. Mi a mozgalommal keveredtünk családi nyaralásra a távoli Bretagne-ba, és a fantasztikus spanyol falu, Porrua cserelátogatása után határoztuk el, hogy Észak-Spanyolországba még visszatérünk. Palkonya 2007-ben látta vendégül a másik 11 falut. Az egész nyár alatt tartó vendégeskedés hatalmas munkát követelt az önkormányzattól és a falu lakóitól.

Palkonya gasztrofalu

Egyre több kis családi borászat nyitotta meg szentélyét a pincesoron, és a szálláskínálat is jelentősen bővült hangulatos és kényelmes szálláshelyekkel. Ma már 14 vendégház, a gasztro fétisiszták kifinomult ízlését is kielégítő falusi borbisztró, a Palkonyha, számos minőségi családi borászat (Hárságyi, Haraszti, Mokos, Suta, Zsirai, Mayer ) és két süti műhely is várja a gasztroturistákat.

A Nóra Porta és a Cuki sütijeit kényes ízlésű gasztrobloggereknek is bátran ajánlom, de érdemes a teljes gasztro felhozatalt feltérképezni. A  híres sváb vastagkolbász, a stifolder mestere a házi tejjel is szolgáló Nagypál család, rendre nyerik a térség stifi versenyét. Hárságyiék szarvasgombája is különleges csemege. További gasztrotippek ITT »»»  A faluban kézműves-kerámia foglalkozást is lehet szervezni a lurkóknak Major Judit igazi művészi káoszos műhelyében míg a szülők borvacsorálnak a pincesoron. A szép faluképnek és az alakuló szállás- és szolgáltatás kínálatnak köszönhetően több vendégünk hálálkodva számolt be róla, hogy nem jutottak túl Palkonya határain. Velünk is gyakran előfordul, hogy úgy beszippant Palkonya és a ház a pihepuha otthonossága, hogy egy héten át nem jut eszünkbe kimozdulni.

Kamara rendezvények

Sok éven át az ellen Kapolcsként indult Ördögkatlan Fesztivál egyik színhelye is volt a falu, mondhatni, együtt nőtt a hírük.  Az egyre bővülő rendezvénnyel járó kiadást a falu költségvetése már nem bírta el így a katlan sajnos 2015-ben elköltözött. Már csak az egyébként gyakorta esküvő helyszínként szolgáló Mokos Pince színházterme telik meg kortárs színészettel és zenével, Pintér Béla, Palya Bea, Szalóki Ági, mindig nagyon kurrens a kínálat. Palkonya inkább a sok kis kamara jellegű hétvégi gasztro rendezvény felé vette az irányt. A SVÉT a legjobb vidéki éttermeket hozza el a faluba évente, de volt már itt kézműves sör- és burger hétvége is, Hárságyiék saját vadászatú szarvasgombás ételeket is kínálnak. A falu külön színfoltja a Cifra Udvar, ahol folk rendezvényeket, táborokat szerveznek, és a legnagyobb buli is sokszor náluk van.

Gyakran vannak a pincesoron minikoncertek, sokszor elektronikus/chill out zene, este fényfestéssel. Hagyomány az idén 400 feletti indulót vonzó Palkonyai Dűlőfutás is. Ahogy a gasztro irány egyre erősödött a szolgáltatók is összefogtak, a Palkonyai Turisztikai Egyesület szervezi az események jó részét. A Palkonyai Arcok sorozatban a falu honlapján meg lehet ismerkedni a falu közösségi motorjaival. Állandó nyitvatartás nincs, mindenki bejelentkezéssel fogad vendégeket. A gyomor kényeztetésén túl rengeteg egyéb programlehetőség is van, ötletek ITT.

Összefogás, közösség,

ezek Palkonyán nem lózungok. Bár az itteniek között is vannak pletykák, sértődések és konfliktusok, a faluban alapvetően a jobbító szándék, egymás segítése a jellemző. A Faluház sem egy élettelen hivatal, rengeteg belsős falusi rendezvény van. Május 1-én falusi halászléfőző verseny, a Német Kisebbségi Önkormányzat minden évben megszervezi a sváb ételek bemutatóját (I love sufnudli! ), a Márton napi lampionos felvonulás a gyerekek kedvence, van közös télapóvárás. Idén megnyitott a pályázati pénzből és a faluközösség munkájával épült Herbárium is. Palkonyán mindig történik valami.

Palkonyai látni-tennivalók

Mára Palkonya önálló jogon kerül az egyelőre főleg magyar vendégek bakancslistájára. És hogy én miért szeretek itt lenni? Bennfentes tippjeimet a házban egy dossziéba gyűjtve teszem közkinccsé a vendégeinknek, de lássuk néhány kedvencemet!

Szeretem Palkonyában, hogy ötletes, takaros. Itt sem vet fel mindenkit a pénz, de mindenki rendezi az udvarát, kimeszeli a homlokzatot, kirakja azt a pár virágot, lenyírja a füvet. Egyszerűen odafigyel a környezetére.

Palkonyán tényleg belassulok. Imádom, ahogy évszakonként változik a táj. Panoráma fétisisztaként gyakran sétálok fel a Szent Erzsébet Kápolnához.  A dűlőkből a képeken több évszakos ruhában is látható falu látkép a kedvencem. Az állandó pont a templom piros kupolája, ami mindig változó, festménybe illő keretet kap. Hol a repce sárgája, hol a dűlők aranybarnája, hol a harsogó zöld, télen meg a nagy szürkeség vagy fehérség dobja fel. Megunhatatlan kép. Másik kedvelt panoráma pontom a Vylyan Pincészet terasza, ahova egy 4,5 km-es kijelölt dűlő- és erdei úton lehet Palkonyáról átgyalogolni mintegy 1,5 óra alatt. Hétvégente ők is nyitva tartanak, egy alapos borkorcsolyás kóstolót lehet náluk is megejteni. Túraútvonal ITT!

De nem muszáj messze útrakelni! Palkonyán a kertünk zöldjéből élvezhető gyakori szivárványok, és színjátszó naplementék is gondoskodnak a szabadtéri moziról. Ehhez néhány függőágyat és babzsákot is beszereztünk. A dűlők és a halastavak mellett szuper futóterep van, ahol tavasszal őrjítően friss virágillatban lehet nyargalni fácánok, őzek és vízi madarak között.

Nem maradhat ki a szokásos pincesor kör akár egyszerű házi csirkepörivel vagy fincsi szarvasgombás fogásokkal és borozgatással a napon, a la Hárságyi és Haraszti Pince. Rendezvényes hétvégéken a Palkonyha mindig gurít valami nagyot, és a Palkonyai Fényfestő Műhely dekorálja az ódon műemlék pincesort, mindig valami más szépséget vetítenek.

Ha messzebb is merészkedünk a leggyakoribb program egy kis wellness a Siklósi  Termálfürdőben, vagy egy Pécs-Mecsek nap. Egy sétát a Tettyén egy teraszos ebéddel a Tettye vendéglőben vagy a Tüke Borházban nagyon ajánlok. Szintúgy a Zsolnay Kulturális Negyedet, ami tényleg világszínvonalú, szép parkkal, és máshol nem látható Zsolnay épület kerámiákkal, szobrokkal. Van egy szuper bábszínház, Planetárium, játszóterek, minden korosztály talál benne valami jót.

Mohács sincs vészesen messze, ott a titkos nyári tippem egy jó kis Dunaparti strandolás, igazi fehér homokos beach hangulat van. A Duna-Dráva Nemzeti Park nyaranta érdekes hajókirándulást szervez a Dráván. Kölkeden a gólya múzeum tuti gyerekekprogram. Ha nagyon benne van a boogie a lábunkban érdemes személyit hozni és átkirándulni Eszékre, meglepően hangulatos város.

Ennyi áradozás után vétek, ha nem ejtitek útba Palkonyát! Én szóltam!

 

Pin It on Pinterest

Share This