Fuji, Matsumoto

By MiraDonna
Ez a bejegyzés egy sorozat része, aminek a címe: Big in Japan - Vonatkörút cseresznyevirágzás idején
Show More Posts

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.

Fuji fotó túladagolás, benne tipp arra, honnét lehet felvonóra sorbanállás nélkül, nem egymás lábát taposva begyűjteni a pazar vulkán panorámát. Nem mintha Kawaguchiko bármely pontjáról szemmel téveszthetnénk Japán jelképét. Megtaláltuk a legtutibb Fujira teljes panorámás onsent is nagyon-nagyon forró vízzel, és egy fantasztikus izakayában ünnepeltük a szülinapomat. Erre mondják, hogy örök emlék.

Fuji, Matsumoto

  1. márc. 30-31.

Naganoból a Fuji felé vettük az irányt. Útközben leszálltunk a vonatról egy órára Matsumotóban, hogy egy kávé kíséretében megnézzünk még egy tornyocskás-emeletes habostortának tűnő japán kastélyt. Matsumoto a második helyre került a kastély szépségversenyben Himeji után. Sokat dobott rajta a Japán Alpok hófedte képeslap háttere, na meg hogy épp teljes cserivirágzás is díszelgett körülötte, és két alkalmazott korabeli kosztümben fogadta a látogatókat.

Kawaguchiko

Japán jelképe, a Fuji, vagy becézett formában a Fujisan szent hegye nekünk sem maradhatott ki. A Fuji teljes szimmetriája a tökéletes szépség megtestesítője a japánoknak. A bázisnak választott Kawaguchikoba nem megy JR vonal, egy Otsuki nevű állomáson szálltunk át a Fujikyu Railway járatára a Suica kártyák használatával. A shinkansenek után pláne nem egy expressz, de legalább Fuji vagy Thomas tematikájú a vonat az aprónép örömére.

Kora délután értünk  Kawaguchikóba, ami szerintem a lehető legjobb hely a Fuji közvetlen környékének becserkészésére. Nagy a verseny, honnan a legérdemesebb a Fujit megnézni. Sokan csak napi túrát tesznek Tokióból (100 km), de szerintem ez elég rohanós, és bőven van a Fujiban egy napnál több kakaó is.  A Fuji mellett jellemzően inkább drágább árfekvésű szállások vannak, de lehet azért elfogadható áron is aludni ha megfelel egy hostel is. Csak napi kirándulással Tokióból biztosan nem lett volna elég időnk kipróbálni egy igazi japanikum onsent, vulkanikus termálvizes forrást sem, ami nélkül én nem akartam elhagyni Japánt. Hakonéba is sokan mennek Fujinézőbe, de szerintem az elég távol van Fujisantól.

Szülinap Fuji témára

Szívesen fel is másztunk volna a 3776 méteres Fujira, de azt csak nyáron engedik a hatóságok, hiszen fent már rendes magashegyi körülmények vannak. Mi a hegy lábánál elterülő öt kisebb tóból álló tóvidékre mentünk. Remek kirándulásokat lehet tenni a Kawaguchiko, Saiko, Yamanakako, Shojiko és a Motosuko tavak körül közben mindig a Fujira fixálva, mintha Mekka lenne. Az öt tó körül a bázis település Kawaguchiko. Itt is volt nép rendesen, de mi bevállaltunk egy településtől távolabbi kirándulást, és így ügyesen kicseleztük a tömeget. A Hostel Fujisan ugyan két kilométernyi iramodás az állomástól, hostel lévén a fürdő is közös, de cserébe közel van a Kawaguchiko tóhoz és front Fuji panorámás szobát kaptunk. Pedig nem is szóltam előre, hogy a Fujinál lesz a szülinapom.

Fuji szpotting

Maga Kawaguchiko szintén nem egy matyó hímzés település. A szokásos szürke blokkházak, néhol a tó körül sétálva kifejezetten elhanyagolt, lerobbant részek is vannak, de kétségtelen, hogy a mágikus Fuji különösen közeli, szinte vetítettnek tűnő látványa úgy betölti  a teret, hogy más nem nagyon fér bele. Mindenesetre elég kontrasztos látvány volt mikor a szülinapi reggeli futáson egy csupaüveg minimál design villa mellett futottunk el a Kawaguchiko partján. A legtöbben a Kawaguchikóból induló Kachi-Kachi felvonóval mennek fel a Tenjo hegyre a panorámát begyűjteni. Mi is megpróbáltuk de inkább mégsem álltunk egy órát sorba azért, hogy fent tovább heringezhessünk. A Fujispotting tömeget egy kis gyaloglás bevállalásával minimalizáltuk. Egy picit messzebb mentünk a legnépszerűbb, triviális, minden útikönyvben szereplő helyektől.

A lenti fujis képeken a Shōjiko tavacska partjáról és a ‘Panorama dal’ nevű kilátóról elénk táruló front Fuji panoráma látható. A Shojikóhoz a tavak körül köröző kék buszjárattal jutottunk 40 perces buszozással. Azt ugyan kicsit elszámoltuk, hogy a parton reggelizünk, mert egyetlen kávézó sem volt nyitva, de még ezen a madársejárta helyen is volt melegített dobozos kávét kiadó automata. A szép napos időben sokan sátraztak a tónál, bent horgásztak, mi meg kavicsokkal kacsáztunk.  A partról 50 perc alatt gyalogoltunk fel a Panorama dal kilátóhoz a Fuji díszkíséretében. A kicsit végtagterhelőbb, de egyáltalán nem nehéz túra jutalma, hogy fent páran lézengtek, nem kellett türelemjátszani egy önkioldós szülinapi családi fotóért.

Fuji Yurari onsen, fürdőzés japán módra

A gyalogtúra után nagyon jólesett egy onsenezés, amihez megtaláltuk a legtutibb Fujira panorámás onsent, a Fuji Yurarit.  A hegyes, vulkanikus talajnak köszönhetően Japán  tele van onsenekkel, melegvizes termálforrásokkal. Mit meleg? Forró, 42 fokos vízben ázás, jacuzzi, szauna, gőz, minden van, amit mifelénk egy rendes termálban megszokhattunk. Kupolás törökfürdő ugyan nincs, de bérelhetünk saját privát onsen részt is a legtöbb helyen. A fürdőzés japán módra nagyon ajánlott program annak is, aki azt vallja, hogy nincs a magyar termálvíznek párja. De igen, van.

A Fuji Yurariban a kültéri, forróvizes medencékből frontális Fuji panoráma nyílik belógó, zavaró tényezők nélkül. Ha a felhők is úgy akarják. Pont olyan élmény volt a bugyogó forró vízben ülve a Fujit nézni, mint amit előre elképzeltem. Jó. Kawaguchikóban sok onsen van, de egyiknek sincs ilyen közvetlen Fuji panorámája. A Shojiko tó felé eső kék busz útvonalán van, így jól össze lehet kötni a Panorama dal kilátópontra kirándulással. A férfiak és a nők az onsenekben elkülönülten fürdenek, kötelezően meztelenül. Mini törölközőt adnak csak, amit a japánok viccesen a fejükre tornyoznak ázás közben. Extra törit lehet bérelni. Ha valakit a nudi zavar annak nem pálya, vagy bérelhet saját, privát onsen részt külön. A 42 fokos víz már szinte éget, sokáig nem lehet bírni, furcsa is volt nekem, hogy csak én használtam a mellette levő hidegvizes medencét. A  belépő árában sampon és tusfürdő mellett Shiseido kozmetikai kenceficék is vannak. Csak néhény lesifotót kattintottam a Fuji panoráma miatt, érthető módon itt nem nézik jó szemmel. (Belépők: felnőtt 1300 Yen, gyerek 650 Yen, a buszmegálló közelében levő turista irodában 10%-os kupont is kaptunk.)

High Spirits izakaya

A szülinapi vacsit Kawaguchiko Tripadvisor szerinti legjobb izakaya-jában ettük. Az izakaya az egyszerű söröző-bisztró Japánban. A High Spirits teljesen véletlenül a hostelünk mellett volt, azért adtunk neki egy esélyt, és milyen jól tettük! A Trpadvisort én is fenntartással kezelem, ( pláne mióta valakinek egy nemlétező londoni éttermet sikerült gondos munkával első helyre küzdenie! ) de azért támpontnak általában használható. A High Spiritsről valódi értékelések születtek, tényleg minden isteni volt.

Inimini, aprócska hely, mindössze három földönülős asztallal, plusz négy embernek van még hely a pultnál, semmi pucc, de a kaja! Azért másnap is visszamentünk. Szeretem az ilyen helyeket, ahol naponta változik a menü attól függően milyen alapanyagokat tudnak beszerezni. Két fiatal, és meglepően tökéletes angolsággal beszélő srác pörgött a pár négyzetméteres konyhán. Sashimi nemcsak halból, hanem még lóhúsból is készült. Japánban ugyanis azt is esznek, az izakayák kedvelt fogása a basashi, a vékony szeletekre vágott lóhús gyömbérrel, hagymával és szójaszósszal. Én maradtam a halból készült eledeleknél, és a wagyunál, de sokak szerint finom a lóhús is. Olyannyira meglepődtem, hogy a szülinapi menüt nem dokumentáltam részletesen, de az emléket dédelgetem. Nem vagyok nagy ezoterikus, de azért nagyon meghatott mikor kiderült, hogy két szomszéd asztalnál is pont aznap (tehát nem jövő héten lesz vagy tegnap volt) szülinapos japánok ültek, így egymás után háromszor zengett a kis szoba a szülinapos nótától, és három minitortát hoztak ki a fiúk. A hely nevéhez méltóan igazán emelkedett szellemben együtt ünnepelt az alkalmilag összeverődött gurmé csapat. Emlékezetes szülinap marad. A vacsi ára 4 főre itt a drágább 15ezer Yenes kategóriába esett, de mi végigettük szinte a teljes napi étlapot, úgy nem nehéz. Holtversenyben első helyet kapott nálam a hashimotói Tokusa étteremmel együtt.

Fuji run

A Tokióba távozás napján a reggeli Fuji tiszteletfutás után a Chureito pagodához néztünk ki. Ez egy nagyon népszerű Fujinéző hely, mivel cserivirággal és emeletes pagodával együtt lehet látni a vulkánt. A cserik még vártak, és a hegy sem látszott szinte egyáltalán, a fényviszonyok is nagyon trék voltak, viszont rengeteg ember volt. Mondom, egy kicsit messzebb kell menni a legtriviálisabb helyektől és meglesz a saját Fuji panoráma jutalom! A lányom kívánságára megnéztünk még egy picike jégbarlangot is a kék busz útvonalán, ahova mesterségesen becipeltek sok jeget, szóval nagyon ne rohanjon senki.

Praktikus

Kawaguchiko állomáson van egy hasznos turistairoda, ahol jó trekking és környék térképeket, látnivalókat ajánlanak. Lehet bicajt is bérelni a tavak körbejárásához, de legtöbben napijegyet vesznek az öt tó körül cirkáló buszokra. A Kawaguchiko és a Saiko tavak a legzsúfoltabb és leggyakrabban járó piros és zöld vonalon járhatók körbe, de szerintem érdemes 200 Yennel többért a távolabbi Shojiko és Motosuko tavakhoz is elmenő kék vonalra is érvényes bérletet venni. (1500 Yen felnőtt, 750 Yen gyerek ) A Fuji körül akár egy hetet is el lehet tölteni, természetesen vannak fura múzeumok, és egy egész vidámpark is, több éjre is érdemes maradni.

A végére még egy praktikus csomagtárolási tipp. Sok napi túrázó a vasútállomás környékén csomagmegőrzőben hagyja a cuccát, csakhogy a dobozosak hamar betelnek, a megőrzést vállaló boltok meg mind ötkor zárnak. Mi is elhoztuk reggel a szállásról a cuccunkat, mert nem akartunk 2 km-t még visszamenni érte az esti vonat előtt. Meg voltunk lőve, mert az este hetes vonattal terveztünk Tokióba menni. Addig köröztünk míg megtaláltuk az egyetlen csomagmegőrzőt, ahol este hétig vállalták a tárolást, ráadásul nagyon közel van az állomáshoz. A lenti Traveloninjával készített térképen bejelöltem ezt is, és természetesen szerepel rajta a többi érdekes helyszín is.

Pin It on Pinterest

Share This