Izrael és Palesztina az őszi szünetben 2.

By MiraDonna

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.

Holt-tenger – nofilter poszterek a só birodalmából

A Nagy Kopár túra második felében ismét a természeti látványosságok vették át a főszerepet a végén pár nap Tel Avivval. A Holt-tenger igazi kuriózum. A benne fürdőzés és a környező Negev sivatag bebarangolása a gyerekek kedvence volt. Napokat pont a magas só-és ásványi anyag tartalom miatt biztosan senki nem akar ázni benne, de nem véletlenül bakancslistás sokaknak, hogy megtapasztalják milyen könnyű az olajos sószirupban lebegve, szinte teljes súlytalanságban olvasni.

A Holt-tenger a Föld legalacsonyabb helye, 347 m-rel van a tengerszint alatt. Emiatt a leégésnek sincs akkora veszélye, naptej helyett inkább bőrápoló iszappal keni magát mindenki. Az úszószemüveget is otthon lehet hagyni mert az extrém sós vízben csak háttal lebegni lehet. Nem is szabad megpróbálni úszni, mert a magas só- és ásványi anyag tartalom miatt a klasszikus úszás lehetetlen benne.

Minden évben páran megfulladnak mert előrebuknak fejjel és nem tudnak megfordulni. Arra is vigyázni kell, hogy ne menjen a szembe. Ha friss nagyobb méretű horzsolás, seb van valakin inkább szenvedni fog, mert marja a só, úgyhogy csak óvatosan. És a tetejébe még nagyon grízes, olajos is a víz. 1-2 nap pár órára különleges élmény, de azért a “mezei” tenger inkább alkalmas a pancsolásra. Senkit nem akarok ezzel elriasztani, a Holt-tengerben fürdeni páratlan élmény!

Napkelte a Masada hegyen, oázis és Tétova Teve Club

A panoráma mellett napkelte rajongó is vagyok, így a Masada kihagyhatatalan program volt. Páratlan Holt-tengerparti panorámával lehet bekészülni a napkeltére. Hajnali 4kor keltünk érte, hoyg aradi szállásunkról odaérjünk, és épphogy csak felértünk, de megérte. A zsidók erre a hegyre menekültek a rómaiak elől, s mikor már nem volt remény inkább öngyilkosok lettek minthogy rabszolgák legyenek. Az éjjeli kelés jó hosszú napot csinált, így 9-kor már a közeli Ein Gedi oázisban csodáltuk, hogy a Negev sivatag kopárságában hogyan ékelődik be egy kanyon árnyas törésébe a vízesésekkel tarkított természet. Ebbe a napba még belefért a várva várt tevegelés is a Negev Camel Ranch-on, ahol az egy órás szafari alatt alapos teve kiképzést is kaptunk. (Bár én már egy indiai szafarin gyakoroltam a teveháton megmaradás művészetét. Élmények ITT. ) No. 1. gyerekprogram, de felnőttek sem fogják megbánni.

Üdv a Tatooine-ról! – Buckalakás a sivatagban

A tevegelés után vettük az irányt várva várt buckalakónak becézett szállásunkra a hires Mitzpe Ramon kráternél. A Silent Arrow nevű tábori szállás nem a minősége miatt érdemel külön említést, de koncepciója, na az van. Inkább tűnik menekült tábornak mint szállásnak, mégis folyamatosan tele van. Igazi hippitanya, de a tulaj egy üzleti zseni. Ha ez a hely Ököritófülpösön lenne kb mindenki kiröhögné. Na de itt? A Negev sivatagban? Hiszen tudjuk, az ingatlan és vendéglátás biznisz fő mantrája, a legfontosabb szabály: location, location, location! Hát tanuljunk, így kell egy csomó pénzt keresni minimális beruházással. A föld állítólag nagyon drága, de azért lássuk be, ehhez nem kell sok befektetés. Egy estére jó volt alkalmi buckalakóként a kráter szélén egy sátorban aludni, és reggel a Tatooine porába kirakott kanapén reggelizni.

Mitzpe Ramon kráter

A Negev sivatag tele van természeti látványosságokkal. Több hasonló kráter is van, de ezt az egyet feltétlen érdemes több prespektívából megvizsgálni. Nem vulkánkitörés, hanem kőzetmozgások során keletkezett.

Izrael kis ország, de ebben a gigantikus kopár kráterben azért megvan a mega érzet, rögtön kézenfogva a kicsinek látszunk innennel. A Ramon kréterben képzelhetjük magunkat a Tatooin-ra, de egy vadnyugati jelenet is pont klappol a tájba. Az űrállomás jellegű látogatóközpontban mi kihagytuk az izraeli űrhajós kiaállítást, helyette inkább a mélységes zent néztük a kráter szélén sétálva. Mitzpe Ramon álmos városkája is filmre illő, falanszterszerű környezettel tolja meg a látványt. És van még extra, félig szelíd, kukázó kőszáli kecskékre is bukkantunk seta közben. Nem tudom a léptékek mennyire jönnek át fotón. Jabbával vagy R2D2-val nem futottunk össze de a végén elég lélegzetelállító volt ez a kőszáli kecske kos, akit jó közelre sikerült becserkészni miközben együtt néztük a naplementét.

Tel Aviv beaching

A tel avivit a világ egyik legjobb városi tengerpartjaként tartják számon. Nincs ellenvetésem. November elején már inkább Eilatba, a Vörös tengerhez érdemes menni hasat süttetni, de Tel Avivban is nagyon jól esett a sok kutyagolás után egy D-vitamin töltés. Két napunkból egyet leginkább mi is a beach-en töltöttünk. Egy nap alatt meglátogattuk a hires Carmel piacot, és rengeteget sétáltunk a városban. Ez a legjobb módja a Tel Avivot szintén a Világörökség listára tevő Bauhaus építészet megfigyelésének. A nácik elől ide menekülő német építészek többezer Bauhaus stílusú épületet emeltek a viszonylag fiatal városban.

Kulináris élvezetek itt is bőven akadnak, a maracujás halvát nagyon ajánlom a Carmel piacon. A hires jeruzsálemi Azura étterem tel avivi testvérét is kipróbáltuk. Az inkább étlezde jellegű hely nem a design fellegvára, nagy fazekakban látványrotyog az ínycsiklandó törökös-zsidós-arabos kaja. A humusz ugyan már a fülünkön jött ki, de itt is megkóstoltuk. Nekem a paradicsomos húsgombós volt a kedvencem. Hogy mennyire nem faxnis hely azt mutatja az is, hogy csak napi menu van, az is csak héberül, úgyhogy jobb híján a rámutatás módszerével válogattunk, mert a személyzetnek a pörgésben nincs túl sok ideje a magyarázatra.

Jaffa óvárosába is átbuszosztunk, jó program onnan a tengerparton hazagyalogolni. Futóknak mondom, hogy a tel avivi beach isteni futóterep, én is egy kellemes hajnali 10 km-rel vettem búcsút a várostól. Közben végre megnézhettem milyen a falllal körülvettt vallásos beach. Mellette van nem túl logikusan a melegek strandja, és igazi kuriózum, hogy Tel Avivban külön kutyás beach is van.

Szuper őszi szünetünk volt Izraelben és Palesztinában, és még legalább egy másik 10 napos túrát lehetne tenni csak új látnivalókkal. Könnyű utazni, a kaja finom, az emberek kedvesek, és a biztonsági parához is hozzá lehet szokni. Az egyetlen kontra, hogy drága. Kimaradt Armageddon, Ceasarea, Názáreth és Galilea, a Rosh Hanikra grotto a libanoni határnál, a Golan fennsík, Jerikó, Szodoma hegye, és nem voltunk Eilatban sem. A palesztin területeken Ramallah is nagyon érdekesnek tűnik. 3- 4 napos roved túra esetén a Tel-Aviv-Jeruzsálem-Holt-tenger klasszikust ajánlom, hosszabb túra esetén válogassatok a fentiekből.

Sokan kérdezték, nem félek-e két gyerekkel Izraelbe, pláne Palesztinába átmenni. Állítom, hogy az állandó biztonsági para, katonai jelenlét miatt kevés biztonságosabb hely van ma a világon Izraelnél. Az utcák biztonságosak, nem ütbek le és nem rabolnak ki. És nem, a plaesztin részeken sem! Bár ezt a képet, hogy ott nagyon veszélyes az izraeli propaganda igyekszik elhitetni, ez nincs így. A Hebronban látottak mindenesetre nagyon árnyalták azt az elég álszent képet amit Jeruzsálemben egy fotókiállításon láttam, melyen egy hajléktalan palesztinnak adja a kabátját egy ortodox zsidó. Sajnos mindkét oldalon sok a szélsőséges, és amíg ez így van nehezen lesz béke. Tény, hogy Izrael megszállás alatt tartja a palesztin területeket. De ha valaki nyitottan megy át, és kívülálló a zsidó-palesztin konfliktusban nagy szeretettel fogadják. Egyelőre utopia, hogy egymással is így bánjanak. Remélem egyszer mégis megvalósul.