Habzsi-dőzsi Burmában – Padlizsán és avokádófüggők figyelmébe

By MiraDonna
Ez a bejegyzés egy sorozat része, aminek a címe: Milyen már ez a Myanmar? - Burma családi roadtrip
Show More Posts

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések.

Otthon is könnyen elkészíthető kedvenc burmai salátáink

Nagyon megválogatjuk milyen tárgyakat engedünk be a korlátozott méretű lakásunkba, így minden útról szigorúan csak néhány, de minőségi szuvenírt hozunk. Az egyik – meg néha a másik is – biztosan egy szép fotókkal illusztrált helyi szakácskönyv, amit aztán előszeretettel használunk is.

Ugyan ez nem egy receptblog, de mint a legtöbb utazónak, nekem is minden út egyik legizgalmasabb része az új ételek, más ízek kipróbálása. Az általános burmai gasztro élmények mellett két kedvenc burmai saláta receptemet osztom meg. Az avokádó- és a padlizsán saláták itthon is beépültek a családi étrendbe. Könnyű elkészíteni őket, télen-nyáron isteniek előételnek, köretnek vagy könnyű snack-nek, és a gyerekek is nagyon szeretik! ( Nem, nem ufók, csak kiskoruktól találkoznak világízekkel. ) Mellékesen glutén- és tejmentesek, bár ez nálunk épp nem szempont. A saját padlizsán saláta készítését fázisfotókkal is dokumentáltam. Jó étvágyat!

Valószínűleg az ország eddigi elzártságának is köszönhető, hogy a burmai ételek nincsenek benne a nemzetközi gasztro szcénában, Burma gasztronómiája körül nincs akkora hype mint az indiai, thai, kínai és újabban a vietnámi ételek körül. Ezen országok közé ékelődve a jótékony multikulti egymásra hatás elkerülhetetlen, akit ide vet a jószerencséje biztos lehet benne, hogy a habzsi-dőzsi Burmában is garantált. Méghozzá elég olcsón, mint az az egyik éttermi számlán is látható, 4 fő 8ezer Ft-ból fejedelmi ebédet kap egy Ngapali beach parti, drágának számító étteremben. Az igazán olcsók a harmadából, negyedéből is kijönnek, igaz, abban azért nem lesz 3 adag grillezett hal és rák. Kicsit az Ázsiában megszokottnál olajosabban főznek, és nagyjából itt is az indiainál egyébként sokkal lágyabb ízű curry és a rizs számít az alap ételeknek. Rengeteg általunk beazonosíthatatlan zöldségfélét is esznek, és szinte mindenben van mogyoró, zöld koriander és szezámmag. Salátában és különféle zöldség köretekben tudtak újat mutatni, a verhetetlen padlizsán- valamint az avokádó saláta a burmai út óta rendszeresen az asztalunkra kerül otthon is. A tehéntej nem számít alap élelmiszernek Dél-Kelet Ázsiában, így a laktóz- tejfehérje érzékenyek is bátran lakmározhatnak.

Burma a trópusi országok minden előnyével indul az alapanyagok terén, ami a földbe kerül az kikel, megnő, és többnyire magától is finom lesz. Könnyű megszokni a friss mangó és maracuja (más néven passion fruit) dzsúzokat, a fantasztikus salátákat, és a hal, rák ételeket is lehetetlen megunni. Egyedül édességből nem talátunk nagyon átütőt. Desszertnek sok helyen egyszerűen pálmacukor golyót hoznak. A Faluda nevű tápiókagyöngyös pohárdesszertre nagyon gyúrtam, de sajnos nem futottunk bele sehol, pedig állítólag az is nemzeti kincs. Csak a Sago nevű tápiókagyöngy puding volt több helyen is.  Minket eléggé meglepett, hogy annak ellenére, hogy buddhisták elég sok húst is esznek.

A fő étkezések Burmában kicsit tényleg habzsi-dőzsi jellegűek, a főétel curry mellé rengeteg kis zöldség alapú köretet hoznak, ami beborít egy egész asztalt is. Mint mindenhol, itt is élmény a piacok illatait és látványát beszívni, és Gombóc Artúr módra sorolni, vagy inkább találgatni hányféle bab van az asztalokon, lyukas, göcsörtös, hosszú, tömzsi, csavart, tarka, na és hogy mi lehet a sok sosemis látott zöldség-gyümölcs. A városi utcáktól a vidéki mezőkig az egész országban láthatók az út mentén kirakott ivóvizes agyagedények pohárral, ezekből bárki ihat.

Burma salátái

Burma nagy erőssége a saláta, gyakorlatilag bármiből, akár a legegyszerűbb krumpliból is tudnak szuper salátát varázsolni. Burma nemzeti ételei közül is az egyik saláta, a Laphet, vagy Leq peq thout nevű Tealevél saláta. A másik nemzeti büszkeség a Mohinga, egy nagyon cuccos, inkább egytálétel jellegű tésztás, zöldséges halleves.

Mindegyiket érdemes megkóstolni, mindenhol kaphatók. A tealevél salátát nagyon szívesen felvettem volna az itthoni családi repertoárba is, de lássuk be, friss, zöld, és frissen fermentált tealevélhez jutni lehetetlen küldetés kis hazánkban. Habár a Laphet szó csak a fermentált, kicsit savanyú jellegű tealevél megnevezése, az általában kis lakk tányérkában felszolgált Laphet saláta még számos alkotóelemet felvonultat: a nélkülözhetetlen pirított mogyoró és szezámmag mellett kockára vágott paradicsom, reszelt gyömbér, mindenféle babok, szárított rák, meg ami még a séf kezébe akad, az mind mehet bele.

Körútunk alatt a finom tea, a friss maracuja dzsúz és a Maynmar sör mellett napi betevőnk volt a burmai padlizsán- és az avokádó saláta. Jó minőségű alapanyagokból elkészítve mennyeiek, és itthon is gyorsan előállíthatók különösebb expedíciós beszerző túra nélkül. A halszószért azért el kell menni egy gourmet webshopig vagy egy ázsiai delikáteszig, de higgyétek el, megéri!

Burmai padlizsán saláta recept – Vigyázat, addiktív!

Egy rendes adaghoz, ami legalább 4 embernek elég kell legalább 4 nagy padlizsán, de jobb, ha többől csináljuk. Mindenki rájár a maradékra, na. A fűszerezésnél a mennyiségek egyéni ízlés kérdése, készítés közben természetesen kóstolgatni kell!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4-6 db nagy padlizsán
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanályni szezámmag
  • 4-5 evőkanálnyi sózatlan pörkölt földimogyoró
  • Egy csokor friss koriander levél
  • 2 evőkanál halszósz
  • Olívaolaj
  • Só, bors
  • Gyömbér
  • 1 db citrom vagy lime leve

Elkészítés: 

Padlizsán hosszában félbevág, héjával felfelé picit kiolajozott tepsibe rak, sütőben meggrillez, amíg a héja egészen megprökölődik, a belseje pedig teljesen megpuhul, megszottyad. (Az én sütőm 240 fokon 30 perc alatt teljesíti, ezt érdemes kitapasztalni.) Az is jó, ha faszénen szottyasztunk, attól egy kicsit füstös íze lesz. Ha tényleg jól megsült pár mozdulattal kikanalazható a padlizsánbél a héjából. A fincsi gőzölgő padlizsán összevág, héja kidob.

  • Fokhagyma vékony szeletekre összevág, serpenyőben kis olajon aranysznűre pirít, kivesz.
  • Lilahagyma apróra vág, olajon megpirít.
  • Szezámmag egy másik serpenyőben magában megpirít.
  • Sózatlan pörkölt földimogyoró összevág.
  • Nagy adag friss koriander levél összevág.
  • Olívaolaj ízlés szerint.
  • Fentieket padlizsánnal összekever.
  • Ízesítés: fontos a halszósz, kb 2 evőkanálnyi, de kóstolgatni kell.
  • Citrom levet belefacsar.
  • Én teszek bele gyömbér levét is.
  • Só, bors.

Burmában tesznek bele friss összevágott piros chilipaprikát is, nagyon finom, én a gyerekek miatt azt kihagyom. Tehát készülhet felnőtt- meg gyerekbarát verzió is. Isteni még frissen melegen, Burmában legtöbbször így kaptuk. És persze hűtőben tárolva másnap is jó megtolva még egy kis friss korianderrel. Nálunk a másnapot nem szokta megérni.

Burmai avokádó saláta recept 

Sosem felejtem el mikor az Inle tó – Kalaw gyalogtúrán életemben először láttam terméstől roskadozó avokádó fát. (Az avokádó magyarul krokodilkörte, de szerintem nemcsak én nem ismertem eddig ilyen néven, úgyhogy maradok az avokádónál.) Lecövekeltünk alatta a kisfiammal és csak bámultuk perceken át. Na és az a mennyei, krémesen puha, tökéletes állagú avokádó is felejthetetlen, amit róla ebédeltünk. Sajnos ilyen állagú avokádót itthon a hatalmas távolságok miatti szállítási idő miatt nem tudunk soha kóstolni, de azért lehet elfogadható, többnyire Dél-Amerikából származó avokádót venni nálunk is a hipermarketekben.

Ehhez a salátához elengedhetetlen a jó minőségű, érett avokádó. Fontos, hogy jól megérett, puha, de nem rohadt gyümölcsből készítsük. Szinte mindenhol egy picit máshogy elkészítve, más alkotóelemekkel hozták, lehet egyénileg improvizálni még bele pár ízesítő alkotóelemet. Kedvenc verziónkat Baganban a Star Beam étteremben készítették. Ott raktak bele mandarint, pomelot is, amit mi is eltanultunk. Szerintem grapefruit-tal is lehet kísérletezni. Szintén gyakori összetevő volt még egy kis rákocska. Ragozzam még? 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 érett avokádó
  • 2 érett paradicsom
  • 1 kis fej lilahagyma
  • Néhány saláta levél (fejes, fodroslevelű, ami van épp)
  • 4 evőkanél sózatlan pirított földimogyoró
  • Mogyoróolaj vagy olívaolaj ízlés szerint
  • Fél citrom vagy egy lime leve
  • 1 mandarin gerezdekre szedve
  • 1 mandarin leve az öntethez
  • 1 pomelo, belőle pár gerezd feldarabolva
  • Pomelo lé az öntethez
  • Opcionális a grapefruit használata a mandarinhoz, pomelóhoz hasonlóan
  • Csipet kínai ötfűszer
  • Só, bors

Elkészítés:

  • Avokádó és paradicsom kis kockákra vág.
  • Hagyma apróra vág.
  • Avokádó, paradicsom, hagyma, mandarin (pomelo, grapefruit) szeletek összekever.
  • Külön edényben öntetet elkészít: olaj, só, bors, ötfűszer, citrom vagy lime lé, én teszek bele mandarint és/vagy pomelot, grapefruitot is.
  • Öntetet a salátára tesz és óvatosan összekever, hogy a puha avokádó kockák ne málljanak szét túlságosan.
  • Földimogyoró összevág, salátára szór.

A végére nézzetek meg egy étvágygerjesztő mini úti videót a Yangoni Körvasút egyik állomásáról, ahol a burmai saláták alapanyagait is kínáló nagy piacozás zajlik épp.